Toeristische Praktische Informatie Tips Sevilla



wat doen zien in sevilla informatie kaart sevilla spanje

Algemeen

Op deze en de volgende pagina's vind je praktische of handige, toerische informatie en tips over Sevilla, de authentieke, nog onontdekte parel van Spanje. Sevilla is de hoofdstad van zowel de autonome regio Andalusië, de meest zuidelijke autonome regio van Spanje, als van de provincie Sevilla. De stad ligt aan de grootste rivier van Spanje, de Guadalquivir, waar in 1492, Christoffel Columbus met zijn schip Santa Maria vertrok, in de veronderstelling een nieuwe route naar India te hebben ontdekt. Het werd de 'Nieuwe Wereld' zoals wij die nu kennen als Amerika.

Na Madrid, Barcelona en Valencia is Sevilla de vierde grootste stad van Spanje met ongeveer 700.000 inwoners. Maar met de omliggende conglomeratie komt het totaal inwoners neer op een kleine miljoen.


Sevilla geschikt voor minder validen?

Wist je dat wij met veel plezier en succes complete programma's verzorgen voor mensen die slecht ter been zijn en/of rolstoelgebruikers? Voor informatie, stuur geheel vrijbijvend een e-mail naar .

wat doen zien in sevilla informatie buurten wijken

Wat zijn gezellige wijken en buurten in Sevilla?

Sevilla stad (zonder de conglomoraties) bestaat uit 11 wijken (distritos) met binnen deze wijken nog eens 108 buurten (barrios).

Bekendste wijken in Sevilla

De drie, bekendste en toeristische wijken zijn Casco Antiguo (het oude stadscentrum), Macarena (alleen het oude gedeelte, niet Macarena Norte) en Triana (voormalig historische wijk van de zigeuners waar de beroemde flamenco dansstijl is ontstaan).

Bekendste buurt in Sevilla

De bekendste buurt in de wijk Casco Antiguo is zonder meer Santa Cruz, de voormalig historische Joodse buurt (Judería) met haar vele verhalen en legendes, waar je heerlijk kunt dwalen door de smalle, idyllische steegjes met de vele (toeristische) winkeltjes, barretjes en restaurantjes.

Spaanse menukaart

De wijken of buurten van Sevilla zitten bomvol met gezellige barretjes en restaurants waar men overheerlijke gerechten serveert. Zit je in een bar of restaurant en wil je uitgebreide informatie over een Spaanse menukaart in Sevilla? Lees dan ons artikel over de Spaanse menukaart in Spanje of Sevilla.


Downloaden Stadsplattegrond Sevilla

Download hier de stadsplattegrond van Sevilla met de bekendste bezienswaardigheden en hoogtepunten (Casco antiguo en de bekende, omliggende buurten).

wat doen zien in sevilla informatie klimaat temperatuur weer

Wat is het klimaat, de temperatuur of het weer in Sevilla?

In de zomer kan het in Sevilla maar liefst, ruim 40 graden worden. Sevilla is daarmee een van de warmste steden van Europa! Maar het is absoluut niet de vochtige en benauwde warmte zoals in Noord Europese landen, Canada of Noord Amerika. Sevilla kent een zeer droge warmte waardoor de gevoels­tempera­tuur veel lager ligt. Dat merk je gelijk wanneer je bijvoorbeeld in de schaduw staat of loopt. Een Sevillaan staat in de zomer nooit in de zon en loopt altijd in de schaduw. Iets wat veel toeristen juist wel doen en dan bevangen worden door de hitte. Zelfs wanneer een Sevillaan wacht voor rood licht bij een oversteekplaats dan staat men in de schaduw. Toeristen bij het stoplicht zelf.

Met gemiddeld slechts 21 dagen regen per jaar heeft Sevilla dus veel zon! De lente en herfst hebben een zeer aangenaam klimaat. Voor velen het meest ideale, beste moment of de periode voor een stedentrip, weekend of bezoek aan Sevilla. Maar vergeet niet de winter want een heerlijke temperatuur van 15 graden is meer regel dan uitzondering! De maand januari is de koudste maand van het jaar en in februari/maart kan de meeste regen vallen.


Siësta en voldoende water?

Ben je in de zomermaanden in Sevilla of Andalusië? Doe dan net als de Sevillanen en pas je aan aan het warme klimaat. Dit betekent vroeg uit de veren om activiteiten te ondernemen. Rond 14.00 uur eet je een (uitgebreide) lunch en daarna doe je niets (siësta) of zoek je de koelte op tot ongeveer 18.00 uur of nog later. Ook dan pas komen de Sevillanen weer tot leven om te genieten tot in de nachtelijke koele uurtjes. In het centrum en helemaal daarbuiten sluiten de Sevillanen hun winkels en bedrijven tijdens de siësta (geldt niet voor grote ketens, winkelcentra, etc.). Zorg ook dat je altijd voldoende water bij je hebt en zeer regelmatig drinkt. Dit wordt ook door veel toeristen onderschat en kan vervelende gevolgen hebben omdat het klimaat zo droog is.

wat doen zien in sevilla informatie cultuur geschiedenis

Wat is de cultuur en geschiedenis van Sevilla?

Sevilla is meer dan 3.000 jaar geleden ontstaan en lag toen zelfs aan zee. Volgens de Griekse mythologie zou de stad gesticht zijn door Herakles, de zoon van oppergod Zeus. De grote mix van invloeden van eerdere bewoners zoals de Visigoten, Vandalen, Romeinen, Moren en later de Katholieken leveren een prachtige stad vol historische cultuur op. Sevilla heeft het oudste en grootste historische centrum van Europa. Eigenlijk is het een enorm openlucht museum. Elke straat, steeg of plein heeft wel zin eigen geschiedenis met de bijbehorende historische bebouwing, verhalen en legendes.


wat te doen in sevilla bezienswaardigheden plaza de espana

Waar liggen de Beziens­waardig­heden in Sevilla

De mooiste of bekendste beziens­waardig­heden van heel oud, tot heel modern, liggen op loopafstand van elkaar. Denk onder andere aan de Plaza de España, het Real Alcázar met de prachtige tuinen, de Kathedraal met haar Giralda (de toren en voormalig minaret) en het futuristische, houten bouwwerk, de Metropol Parasol.

Behalve de vele bezienswaardigheden en hoogtepunten is Sevilla de geboortestad van de typische of authentieke Spaanse tapas en niet te vergeten de intigrerende zigeunerdans, de flamenco!

Lees meer...

wat doen zien in sevilla informatie mudejar stijl

Mudéjarstijl in Sevilla

De prachtige mudéjar stijl (Spreek uit: Moedègar) komt alleen voor in Spanje en voornamelijk in Andalusië. Deze artistieke stijl is te omschrijven als een kunststijl waarin Moslim en Christelijke kunststijlen in elkaar zijn opgegaan. Dit is het gevolg van het samenkomen van twee artistieke tradities, namelijk de Islamitische en de Christelijke traditie. In Sevilla vind je deze indrukwekkende stijl overal terug.

Spanje kende een Islamitische overheersing van 711 tot 1492. Echter vanaf de elfde eeuw verzwakte langzaamaan de macht van de Moslim­koningen. Dit kwam voornamelijk door de Reconquista (vanaf de 2de helft van de 11de eeuw). Christelijke koningen heroverden steeds meer gebieden van de Moslims. Naast de politieke, religieuze en sociale gevolgen van deze herover­ingsoor­logen ontstonden ook culturele contacten tussen Christenen en Moslims. Dit ging niet altijd vrijwillig. De Christelijke koningen waren namelijk zeer onder de indruk van de Islamitische kunststijl. Daar waar de Moslims werden verjaagd of gedood, werden de ambachts­lieden vaak gevangen genomen. Zo kon men blijven beschikken over de Islamitische ambachten. Dit is de basis van het ontstaan van de mudéjar stijl. Er ontwikkelde zich al snel een mudéjar architectuur, sierkunst en literatuur. De beroemde keramiek is hier een voorbeeld van. Vooral in de periode midden 13de eeuw tot einde 15de eeuw kwam deze stijl tot volle bloei. Een prachtig voorbeeld is Plaza de España in Sevilla.


wat doen zien in sevilla informatie via de la plata

Via de la Plata (Santiago de Compostela)

Sevilla is ook het startpunt voor diegenen die de beroemde Via de la Plata of Zilverroute willen wandelen, fietsen of rijden per motor. Dit is de langste Pelgrimstocht van Spanje die loopt van Sevilla naar Santiago de Compostela (± 1.000 km.). De minder bekende en duidelijk minder belopen pelgrimstocht dan de Camino Francés (± 9.000 Pelgrims tegen ± 260.000 Pelgrims via de Camino Francés). De Via de la Plata was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste route naar Santiago de Compostela, voor Christenen afkomstig uit het door Moslims overheerste Zuid Spanje. De naam Zilverroute doet vermoeden dat dit pad ooit een handelsroute was voor zilver. Volgens de overleveringen is dit pad gebruikt door de Romeinen om goederen, handelswaar maar vooral zilver naar Sevilla te vervoeren. De robuuste en rustieke tocht gaat door uitgestrekte gebieden, over veel oude, door de Romeinen aangelegde wegen. Onderweg doorkruis je vier autonome gebieden van Spanje die ieder eigen landschappen kent.


wat doen zien in sevilla informatie sinaasappelbomen

Sinaasappelbomen in Sevilla

De vele sinaasappelbomen geven je werkelijk een subtropisch gevoel, midden in en rondom het bruisende centrum. Volgens de laatste tellingen staan er in de stad ongeveer 50.000 sinaasappelbomen. In het voorjaar ruik je door heel Sevilla de heerlijke, zachte bloesemgeur terwijl je in de winter 's nachts wakker wordt van uit de boom vallende sinaasappels op het blik van geparkeerde auto's. De eerste bomen zijn ooit geplant door de Moorse koningen om de voornaamste looproutes te voorzien van schaduw en in geval van extreme droogte de evenzo zuurbittere sinaasappels te eten voor het vocht. Tegenwoordig worden de sinaasappels, na de oogst in de maanden februari/maart, voor een groot gedeelte getransporteerd naar Engeland waar de beroemde zoet bittere marmelade van wordt gemaakt. Het overige wordt verwerkt tot compost voor de landbouw.


wat doen zien in sevilla informatie hoeveel dagen

Hoeveel dagen Sevilla?

Het aantal dagen voor Sevilla is natuurlijk afhankelijk hoe uitgebreid je de stad wilt bekijken en leren kennen tijdens je stedentrip. Onze ervaring leert dat mensen die dachten Sevilla in een dag te kunnen doen terugkomen voor een volgend en langer bezoek. Allen werden betoverd door de pracht en praal van deze stad.
Ons advies? Zorg dat je minimaal drie volle dagen te besteden hebt en laat je 'verwennen' door deze stad. Niet alleen door haar schoonheid maar zeker ook door het lekkere eten, drinken en folklore. Sevilla is niet voor niets de geboortestad van de tapas en de flamenco danstijl!
Wil je het helemaal goed doen? Begin dan eerst met een onvergetelijke fietstour of wandeltour. Vergeet natuurlijk niet de aangrijpende flamenco dansstijl en bezoek een authentieke flamenco show en sluit af met heerlijke, lokale tapas.
Heb je meerdere dagen om door te brengen in Sevilla? Vergeet dan niet de prachtige omgeving van Sevilla zoals het plaatsje Santiponce met haar Romeinse opgraving Italica en het vrij toegankelijke Amfitheater.


wat doen zien in sevilla informatie filmdecor filmset

Sevilla als filmdecor of filmset?

Niet alleen toeristen ontdekken de schoonheid van Sevilla want de stad is voor diverse media, films, songs en gelegenheden gebruikt als prachtig decor. Bijvoorbeeld:

• Wist je dat Koning Willem Alexander en Koningin Maxima elkaar in 1999 hier hebben ontmoet op de Feria de Abril?
• Dat voor de succesvolle serie Games of Thrones, het Real Alcázar en de Plaza de España als decor hebben gediend voor de opnames van seizoen 5 (in oktober en november 2014)?
• Plaza de España is een gewild filmdecor. In 1962 werd het gebruikt als het decor voor 'Cairo Great Britain Army Headquarters' in Lawrence of Arabia. Als filmset voor 'Naboo' in Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002. In 2012 gebruikt als decor in The Dictator?
• De popgroep Simply Red de clip voor de hit 'Something got me started' heeft opgenomen in Sevilla (1991)?
• Het immens populaire programma 'Wie is de Mol?' op Nederland 3 in 2012 twee afleveringen (afl. 1, afl. 2) heeft opgenomen in Sevilla?


Meer over Sevilla:



 
facebook instagram youtube whatsapp