Sevilla heeft ontzettend veel bars of restaurants om heerlijk tapas te eten en te drinken. Vergeet ook niet de vele overdekte (eet)markten. De keuze is enorm in de stad waar de tapas ooit zijn 'uitgevonden'. In en rond het centrum zijn er maar weinig straatjes zonder bar (cafetaría) of restaurant. Maar waar moet je zijn om de beste tapas te eten of voor de leukste marktjes? Wat zijn de etenstijden in Sevilla? Wij helpen je met onze tips en adviezen graag op weg:
Een goede en eenvoudige tip is om te kijken waar niet de (Spaanse) toerist maar de Sevillanen zelf naar toe gaan. Zij weten het beste waar je goed kunt eten. Als je het liefst met de locals eet, vermijd dan de toeristische en (veel te) dure restaurants direct rondom de Kathedraal, al is Calle Mateos Gago wel een goede optie. Daar vind je bijvoorbeeld tapas bars en restaurants met een driegangen menu voor rond de € 12,50 (incl. een drankje en brood) van behoorlijke kwaliteit. Bijzonder is Bodega Las Columnas (ook wel bar Santa Cruz genoemd) die erg populair is onder Sevillianen voor tapas en een drankje. Dus gezellig druk maar loop gewoon naar binnen en bestel authentieke tapas.
• Calle Mateos Gago • locatie
✔ Wil je meer weten over tapas? Wil je niet alleen de lekkerste en authentiekste tapas proeven maar ook de verhalen en achtergronden weten plus veel gezelligheid? Kijk dan eens naar onze tapas tours.
Je gaat met een Nederlandse gids langs verschillende restaurantjes om heerlijke tapas te proeven!
Zorg wel dat je er op tijdstippen bent dat het etenstijd is voor de Sevillianen. Voor de lunch (la comida of el almuerzo) is dat tussen 14:00 en 16:30 uur en tussen 21:00 en 00:30 uur voor het diner (la cena). Neem de tijd voor de lunch, want dat is in Sevilla de belangrijkste maaltijd van de dag. Het diner is meestal kleiner en wordt vooral laat gegeten. Restaurants die buiten de genoemde openingstijden maaltijden serveren zijn zogenaamde tourist traps, gericht op de Noord Europese toerist (incl. hogere prijzen en kleinere porties).
Vergeet vooral niet buiten de deur te ontbijten (el desayuno) want dat doen Sevillanen massaal. Het eerste ontbijt is vroeg in de ochtend (rond 07:00 uur) en is niet meer dan een 'café solo' of 'café con leche' eventueel met iets heel kleins en zoet. Rond 10:30 uur genieten Sevillanen massaal van een tweede ontbijt; een verse, krokante, getoaste pistolet met Spaanse gedroogde of gekookte ham (tostada con jamon curado of jamon york), kaas en geprakte tomaat, olijfolie (in plaats van boter). Natuurlijk met een glas verse jus d'orange (zumo de naranja). Dit alles kost slechts € 2,50 tot € 4,50 anders betaal je echt te veel.
✔ Waar goedkoop ontbijten in Sevilla? Boek je overnachting in Sevilla zonder ontbijt want vrijwel ieder hotel serveert een veel te duur ontbijt. Doe dat net zoals de Sevillanen en super voordelig maar bovenal gezellig buiten de deur in een van de vele cafetarías!
✔ Welke koffie of thee bestel je in Sevilla? Café (Spreek uit: Kafè)
• Café Solo = Kleine zwarte sterke koffie
• Café Americano = Grote zwarte koffie
• Café Largo = Grote zwarte sterke koffie
• Café con Leche = Kleine koffie met warme melk
• Café Cortado = Kleine koffie met een klein beetje warme melk
• Café Manchado = Kleine koffie met veel warme melk
• Café Descafeinado solo = Kleine zwarte cafeïnevrije koffie
• Café Descafeinado con leche = Cafeïnevrije koffie met veel warme melk
Té (Spreek uit: Tè)
• Té Negro = Zwarte thee
• Té Verde = Groene thee
• Té Manzanilla = Kamille thee
• Té Poleo = Muntthee (of té menta)
De Spaanse menukaarten barsten van de lekkerste tapas en onthoud dat een Sevillaan niet iets zal serveren wat niet te eten is. De Andalusische keuken is aards en eenvoudig, niet pittig of vreemd van smaak maar waar pure en eerlijke smaken tot hun recht komen. Gewoon proberen dus!
Een menukaart in Sevilla is meestal opgebouwd uit een gedeelte vlees (carnes), vis (pescados o pez), schaal- en schelpdieren (mariscos), salades (ensaladas) en nagerechten (postres). Sommige kaarten kennen ook een gedeelte voorgerechten (entradas o primero platos) en hoofdgerechten (platos principales o segundo plato). Deze termen maken het een stuk makkelijker om een menukaart te bestuderen.
Sevilla kent een aantal authentieke gerechten zoals ensaladilla de gambas o mariscos, garnalen- of zeevruchtensalade zonder sla maar op basis van mayonaise. Salmorejo, een koude soep van tomaat, olijfolie, knoflook en oud brood met als garnering geprakt, gekookt ei en stukjes, goede Iberico ham. Ook de gefrituurde aubergines met honing (berenjenas con miel) zijn overheerlijk. Net als de solomillo (de ternera) con mojo picon (ossenhaas of varkenshaas met rode, gekruide paprikasaus). Probeer eens de vele tapas van vis. Bijvoorbeeld de boquerones fritos (krokant gefrituurde ansjovis) die helemaal met kop en staart worden gegeten of puntillitas (heel kleine inktvisjes gefrituurd) of chipiron a la plancha (kraakverse sepia van de bakplaat).
Maar als je in Sevilla bent dan probeer je natuurlijk het wereldberoemde Ibirsche vlees, las carnes Iberica. Dit vlees komt van het Ibirische zwarte varken en kent een enorme malsheid en smaak die het 'gewone' varken (cerdo blanco) niet kent.
Wil je nog meer en uitgebreidere informatie over een Spaanse menukaart in Sevilla? Lees dan ons artikel over de Spaanse menukaart in Spanje of Sevilla.
✔ Waar goedkoop uit eten in Sevilla? In de meer afgelegen zijstraatjes van het toeristische centrum, vind je een menu del dia (dagmenu) voor ongeveer € 9,50. Dit is altijd een voorgerecht (primero plato), hoofdgerecht (segundo plato), een dessert (postre) met brood en een drankje.
✔ Waar low budget eten en drinken in Sevilla? Sevilla is niet duur in vergelijking tot Noord Europa. Zelfs in Spanje is het één van de goedkopere steden. Ben je toch op zoek naar low budget locaties? Ga dan eens naar het volgende:
• 100 Montaditos: Voor de goedkoopste maar heerlijk, belegde broodjes en meer...
• Pomodora Pasta Pizza: Niet typisch Seviliaans maar de goedkoopste pizza en pasta in Sevilla.
• La Sureña: Voor heerlijke gerechten om te delen en emmers met gekoeld bier.
Tapas bestel je niet voor jezelf maar juist om te delen. Ook niet direct je bord volscheppen met de verschillende tapas maar rustig een voor een van elke tapa genieten. Het bordje dient alleen om de tapa er even op te leggen als deze te warm is of om niet te morsen op je kleren. Op de la carta (de kaart) staat meestal achter een gerecht tapa (klein gerecht), media (de helft van een gerecht) en racion of plato (heel gerecht). Bestel altijd een tapa of van hetzelfde meerdere tapas! De kleine prijs maakt het leuk en lekker om meerdere tapas te bestellen. Het is dan niet zo erg om te laten staan als je het niet zo lekker vindt. Toch lekker? Dan bestel je gewoon nog een keer. ¡Buen aproveche! Oftwel eet smakelijk!
✔ Wil je meer weten over tapas? Wil je niet alleen de lekkerste en authentiekste tapas proeven maar ook de verhalen en achtergronden weten plus veel gezelligheid? Kijk dan eens naar onze tapas tours.
Je gaat met een Nederlandse gids langs verschillende restaurantjes om heerlijke tapas te proeven!
Sevillanen drinken vaak bier (una cerveza) van het merk Cruzcampo (onderdeel van Heineken en geserveerd op een temperatuur van -2 graden), maar ook tinto de verano is erg populair. Een aanrader! Letterlijk vertaald is het rode zomerwijn. Het is rode wijn aangelengd met bruiswater of de wat zoetere variant met lemon of sinas. Een heerlijk zomers drankje dat wegdrinkt als limonade, dus het kan snel een hele gezellige middag worden.
Sangría zie je een Sevillaan niet drinken en is echt een toeristen drankje waar je bijna altijd te veel voor betaalt. Bestel net zoals de locals dan een tino de verano.
Tijdens de feria-de-abril drinkt de Sevillaan rebujito, een typisch drankje uit Andalusië. Het is sherry (Fino of Manzanilla) gemixt met frisdrank, zoals bruiswater of sprite en heel veel ijs. Soms worden er enkele blaadjes munt toegevoegd. Kijk niet vreemd op als de Sevillanen al om 10:30 uur een biertje, wijn of andere alcoholische versnapering nemen. In tegenstelling tot Noord Europa drinkt men hier matig en verdeeld over de hele dag. ¡Salud oftewel proost!
Om de lange tijd tussen de lunch en het late diner te overbruggen is er de koffietijd: la merienda. Letterlijk betekent dit een kleine snack of hapje. Zo rond 17:00 uur zitten de barretjes en terrasjes weer goed vol, dit keer om koffie of thee met iets zoets te eten. Dit wordt niet alleen gedaan door vrouwen maar door iedereen. Ga bijvoorbeeld naar het voor Sevillanen beroemde La Campana aan Calle Sierpes 1 (Plaza la Campana) voor lekkere en typische zoetigheden. La Campana is altijd goed maar het is ook een plaats om 'te zien en gezien te worden'. Daar betaal je dan ook goed voor. Dus vergeet zeker niet de kleine patisserieën (pastelerias of reposterias) in de gezellige, afgelegen steegjes. Minder commercieel, minder groot, minder duur maar wel de volledig authentieke smaken. Bijvoorbeeld:
• Confitería Ochoa:
Calle Sierpes 45, 41004 Sevilla.
• Confitería Los Angeles:
Calle San Pablo 1, 41001 Sevilla.
• Tartas Ambrosius: Carlos
Cañal 10, 41001 Sevilla.
• Manu Jara: Calle Pureza 5,
41010 Sevilla (Volgens ons de allerbeste van Sevilla!).
✔ Taartjes eten als tapas? De authentieke pastelerias hebben vaak van veel taartjes ook een kleinere variant zodat je er meer kunt proberen of schroom niet en eet de taartjes als tapas. Het is helemaal niet vreemd of raar om een taartje met vier personen te delen. Vaak krijg je al automatisch vier vorkjes.
Typische Sevillaanse maar ook wel Spaanse gewoonte en het hele jaar verkrijgbaar: churros con chocolate (soort beignet met warme chocolademelk). De churros, hoog in calorieën maar geen slechte vetten of transvetten, geen suiker, geen cholesterol, geen kunstmatige toevoegingen. Heel belangrijk is dat churros vers gemaakt wordt. Dit geldt veelal niet voor de churros die je in Nederland of België koopt. Die komen vaak uit de vriezer, zijn (ge)zoet en in verzadigd frituurvet gebakken en niet in olijfolie. Voor de warme chocolate geldt helaas iets anders. Cacao (dit is niet erg), roomboter, volle room, kardemom, zout en goed suiker. Een bijzonder romige warme chocoladrank met veel calorieën. Zelfs in de snikhete zomer wordt dit gerecht door de Sevillanen genoten tijdens het ontbijt, merienda of na het uitgaan. Hoe lekker? Heel lekker!
✔ Wat is échte churros? Churros wordt ter plekke vers gebakken, in verse olie en van vers beslag (alleen bloem, water, zout en wat olijfolie). Bovendien zijn authentieke churros rond en absoluut zonder ribbels of strepen. De smaak is hartig, licht licht zoutig en zeker niet zoet. Gefabriceerde churros is ingevroren, heeft ribbels, gemaakt van aardappel of maïsmeel en bevat veel ongezonde vetten en veel suikers.
Natuurlijk ga je shoppen en winkelen in Sevilla! De twee grootste winkelstraten zijn calle tetuán en calle sierpes. In de eerste straat bevinden zich de grote en bekende winkelketens zoals H&M, Zara en Mango. Beide straten straten leiden naar plaza del duque waar bijna altijd een commercieel marktje (tassen, lederwaren, sierraden, etc.) te vinden is maar ook het grote warenhuis, el corte inglés, de Spaanse Bijenkorf. Slenter ook door de naastgelegen straatjes voor de leukste en kleine winkels. Vrees de hitte niet want in de zinderende zomer worden de straten voorzien van doeken om de zonnestralen buiten te houden en draaien de airco's van de winkels (met de deuren open) volop.
• Calle Tetuán
• website
• locatie
• Calle Sierpes
• website
• locatie
Sevilla is de stad van de mooie pleinen (plazas). Pleinen in alle soorten en maten, van oude tot hedendaagse pleinen. Niet zonder functie want door het klimaat hadden of hebben de pleinen een sociale functie. Sevillanen ontmoeten elkaar op de pleinen en waar vroeger de wereld nog niet voorzien was van de media van vandaag, hadden pleinen de functie om nieuws of weetjes te verspreiden. Veel pleinen genieten nog steeds de functie van ontmoetingsplaats. Maar zoals veel in de wereld veranderd geldt dit niet alleen voor de omwonenden maar heeft een plein een eigen karakter gekregen die mensen van ver aantrekt om een hapje, een drankje of beiden te doen. Hieronder de meest, bijzondere pleinen in Sevilla:
• Alameda de Hércules: Een gezellig,
enigszins kunstzinnig maar vooral kosmopolitische plein is Alameda de Hércules. Een prachtig,
lang plein van ongeveer 400 meter aangelegd in 1574. Niet alleen het grootste, openbare plein van
Sevilla maar zelfs in Europa. Overal staan bankjes, bomen, fonteintjes, speelplaatsjes voor
kinderen en veel goede restaurants of bars met mooie terrasjes om de lekkerste tapas van Sevilla
te eten. Het plein ademt een rustige, open en Boheemse sfeer vanaf het ontbijt tot in de vroege
uurtjes of zelfs tot het volgende ontbijt. Doe mee en begin lekker op een terras met een drankje of
twee. Geniet en ontspan ondertussen kijkend naar de andere, wandelende mensen en terrassen. Bestel
dan wat overheerlijke tapas om deze in de heerlijke zon langzaam op te eten. De tijd vliegt zo aan
je voorbij...
• website
• locatie
• Plaza del Salvador: Rond 14.00 uur moet je
zeker een keer op Plaza del Salvador gaan kijken. Behalve de schitterende iglesia
de salvador is het een druk bezocht plein. Met maar een beetje zon en zeker in het weekend
staat dat hele plein vol mensen (Sevillanen), lekker te kletsen (luid) met een biertje in de
hand en een schaaltje olijven. Wat een sfeer daar! Ga er gewoon tussenstaan en neem de omgeving
plus de vele mensen in je op. En als je echte honger begint te krijgen bestel je heerlijk tapas
of carne de la piedra (Malse rundersteak op gloeiend hete steen)...
• website
• locatie
• Plaza de Alfafa: Om de hoek van Plaza de Salvador
is het volgende leuke plein: Plaza Alfalfa. Een kleiner maar bijzonder plein waar je heerlijk
kunt eten. Op zondag is het plein vol met kinderen en families van omliggende woningen. Als je
een tafeltje kunt bemachtigen, ga dan zitten, midden tussen de locals en geniet hoe de kinderen
voetballen of spelen terwijl de ouderen ook op het plein staan. De gezellige Sevillaanse drukte;
een echte beleving!
• website
• locatie
• Plaza de la Encarnación: Groot
plein aan de voet van de
Metropol Parasol
en de Mercado de la Encarnación. Eigenlijk is dit een plein, op de eerste verdieping,
met daarom heen weer een plein op de begane grond waar ook de markt is gevestigd. Dit
bovenste plein wordt veel gebruikt voor festivals of optredens terwijl het onderste plein
voorzien is van veel bars en restaurants.
• website
• locatie
Op zoek naar typische en gezellige markten in Sevilla? Lees dan snel verder. Een mercadillo is een markt in de openlucht (zonder verse etenswaren) en een mercado is overdekt om de zon en warmte weg te houden van de verse groenten, vis, vlees en andere verse waren. De mercados zijn voor Sevillaanse begrippen niet bijzonder goedkoop maar veel locals doen hier toch boodschappen omdat je dichtbij de meest (verse) producten kunt krijgen. Dus een unieke gelegenheid om het locale Sevillaanse leven te leren kennen. Hieronder de meest, bijzondere mercados in Sevilla:
• Mercado Lonja del Barranco: Een prestigieus object maar deze mag
je niet missen! In feite niet een Mercado maar een eet- en voedselmarkt of foodmarket. Deze
voedselmarkt heeft in november 2014 haar deuren geopend in het voormalig busstation. Producten
kan je er niet echt kopen want je komt hier om te proeven van 20 verschillende specialiteiten,
variërend van dagverse vis, schaal- en schelpdieren tot authentieke kroketten, cocktails,
het beste vlees en zelfs de Japanse keuken.
• website
• locatie
• Mercado del Arenal: De centrale markt van een van de oudste wijken
in Sevilla. Een wijk wat is altijd verbonden geweest met de haven van de stad en een hoofdrol
had in het tijdperk van de handel met India. Net zoals de andere mercados een markt met een
eigen karakter met wijnproeverijen en de enige markt met veganistische producten.
• website
• locatie
• Mercado de la Encarnación: Markt feitelijk aan de basis van de
Metropol Parasol
op de Plaza de la Encarnación. Een van de modernste markten van Sevilla. Veel vers
fruit, verse vis, schaal- en schelpdieren, Iberisch vlees en evenzo in het seizoen een
groot aanbod aan divers klein en groot wild. Achter in de markt is een locale gelegenheid
om te eten evenals rondom de Metropol Parasol.
• website
• locatie
• Mercado de Triana: Dè markt van Triana. Te vinden aan het
einde van Puente Triana (of Puente de Isabel II) als toegang naar deze iconische buurt.
Naast het vaste aanbod van fruit, vlees, vis, schaal- en schelpdieren veel gelegenheden om
de locale lekkernijen te proberen. De markt is zelfs voorzien van een van de betere sushi
restaurants in Sevilla.
• website
• locatie
• Mercado de Feria: Typische markt die de geschiedenis van Sevilla
weergeeft. Compleet en gevarieerd aanbod van producten wat het gevolg is van het naast elkaar
bestaan van verschillende volkeren. Naast de kerk van Omium Santorum een van de oudste markten
in de stad met karakter en een goede sfeer. Tussen de kerk en de markt is gelegenheid om heerlijk
te eten tussen de lokale bevolking.
• website
• locatie
✔ Magnifieke Markten Fietstour! Wil jij de typische en authentieke markten of marktjes van Sevilla bezoeken? Horen wat de geschiedenis, verhalen en functies zijn van deze markten? Lekker onder het genot van een drankje, wat lekkers en met een Nederlandse gids? Boek dan onze unieke Markten Fietstour!