De menukaarten van een restaurant in Sevilla of in Spanje zijn vaak zeer uitgebreid en alleen in het Spaans. Kiezen is dan vaak niet makkelijk. Wat moet je dan eten in Sevilla of in Spanje? Wat zijn de authentieke of typische gerechten van Sevilla? Maar hoe moet je de menukaart lezen oftewel wat staat er allemaal op de kaart? Op deze pagina vind je tips en trucs om een Spaanse menukaart te begrijpen en hoe je kan bestellen in het Spaans. Wanneer de uitspraak echt afwijkt van het Nederlands dan hebben wij zelfs de uitspraak toegevoegd.
De menukaart is in het Spaans la carta (spreek uit: la karrta). Hieronder vind je tips om een menukaart in het Spaans of in Sevilla beter te begrijpen. De meest bekende of typische gerechten hebben wij voor je vertaald en verklaard. Laten wij beginnen met een menukaart in een (wat sjieker) restaurant en daarna die van een tapas bar of eetcafé.
Een menukaart van een restaurant, dus niet een tapas bar of eetcafé in Sevilla of in Spanje is vaak als volgt ingedeeld:
• Los entrantes of las entradas of los primeros platos - De voorgerechten of om mee te beginnen. • Los platos principales of los segundos platos - De hoofdgerechten. • Los postres - De desserts of nagerechten.
Een menukaart van een tapas bar of cafetaría (= eetcafé of klein restaurant, niet te verwarren met een snacks cafetaria in Nederland) in Sevilla of Spanje kent een andere opzet. Per gerecht is een indeling naar grootte gemaakt. Je kan de gerechten dus bestellen naar grootte:
• Tapa of Tapita - De kleinste portie van het gerecht (spreek uit: Tappa of Tapieta). • Media - De helft van een hele portie of gerecht (spreek uit: Meddia). • Plato of Ración - Een heel portie of gerecht.
Als je niet weet wat je krijgt of bestelt, begin dan altijd met een Tapa of Tapita. Zelfs als je met een grote groep of meerdere mensen bent. Je kan dan eerst proeven en daarna beslissen of je een groter portie wil bestellen.
✔ Wil je meer weten over tapas? Wil je niet alleen de lekkerste en authentiekste tapas proeven maar ook de verhalen en achtergronden weten plus veel gezelligheid? Kijk dan eens naar onze tapas tours.
Je gaat met een Nederlandse gids langs verschillende restaurantjes om heerlijke tapas te proeven!
Bekijk hieronder onze handige lijst om te ontdekken wat er allemaal op tafel kan liggen in een Spaans restaurant in Sevilla:
• Los cubiertos - Het bestek (spreek uit: Los koebiejertos) • La cucharra - De lepel (spreek uit: La koetjarra) • El cuchillo - Het mes (spreek uit: El koetjiejo) • El tenedor - De vork (spreek uit: El tenneddor) • El plato - Het bord (spreek uit: El plato) • El vaso - Het glas (spreek uit: El basso) • La copa - Het wijnglas (spreek uit: La koppa) • La taza - De beker of de kop (spreek uit: La tassa) • La servilleta - Het servet (spreek uit: La serbiejetta) • El aceite de oliva - De olijfolie (spreek uit: El assijte de ollieba) • El vinagre - De azijn (spreek uit: El bienakre) • La pimienta - De peper (spreek uit: La piemiejenta) • El sal - Het zout • El pan - Het brood • La mayonesa - De mayonaise (spreek uit: La piemiejenta) • El ketchup - De tomatenketchup (spreek uit: El ketjoep) • La mostaza - De mosterd • La mantequilla - De boter (spreek uit: La mantekieja)
✔ Welke koffie of thee bestel je in Sevilla? Café (Spreek uit: Kaffe)
• Café Solo = Kleine zwarte sterke koffie
• Café Americano = Grote zwarte koffie
• Café Largo = Grote zwarte sterke koffie
• Café con Leche = Kleine koffie met warme melk
• Café Cortado = Kleine koffie met een klein beetje warme melk
• Café Manchado = Kleine koffie met veel warme melk
• Café Descafeinado solo = Kleine zwarte cafeïnevrije koffie
• Café Descafeinado con leche = Cafeïnevrije koffie met veel warme melk
Té (Spreek uit: Te
• Té Negro = Zwarte thee
• Té Verde = Groene thee
• Té Manzanilla = Kamille thee
• Té Poleo = Muntthee (of té menta)
Zowel in een Restaurante, Cafetaría (eetcafé) of Tapas bar is de menukaart ingedeeld in vlees, gevogelte, vis etc. Hieronder vind je een algemeen overzicht:
De Vleessoorten (spreek uit: Las Karnes). Dit is weer vaak onderverdeeld in:
• Cerdo (Ibérico) - (Iberisch) varkensvlees (spreek uit: Serdo) • Ternera of Vaca - Rundvlees (spreek uit: Ternerra of Bakka) • Cordero - Lamsvlees (spreek uit: Korderro) • Buey of Toro - Vlees van stier (spreek uit: Boei of Torro)
De gevogelten (spreek uit: Abes). Waarvan de meest voorkomende zijn:
• Pollo (Campo) - (Boerderij) Kip (spreek uit: Pojjo) • Pato - Eend • Pavo - Kalkoen (spreek uit: Pabo • Codorniz - Kwartel (spreek uit: Koddornis) • Pechuga - (Borst)filet (spreek uit: Petjoega) • Muslo - Bout (spreek uit: Moeslo) • Alitas - Vleugels • Huevo - Ei (spreek uit: Oewebo)
De Vissen (spreek uit: Peskados). Waarvan de meest voorkomende zijn:
• Atún - Tonijn (spreek uit: Attoen) • Salmón - Zalm • Bacalao - Kabeljauw (spreek uit: Bakkalau) • Merluza - Heek (spreek uit: Merloeza) • Pez espada - Zwaardvis • Lubina - Zeebaars (spreek uit: Loebiena) • Boqueron - Ansjovis (spreek uit: Bokkerron) • Choco - Octopus (spreek uit: Tjokko) • Lenguado - Zeetong (spreek uit: Lengkoeado) • Chipiron - Pijlstaart inktvis (spreek uit: Tjiepieron)
De Schaal- en Schelpdieren (spreek uit: Marieskos). Waarvan de meest voorkomende zijn:
• Mejillones - Mosselen (spreek uit: Megiejonnes) • Almejas - Venusschelpen (spreek uit: Almeggas) • Coquinas - Soort kokkel (spreek uit: Kokkienas • Navejas - Scheermessen (spreek uit: Nabeggas) • Ostras - Oesters • Gambas - Garnalen (spreek uit: Khambas) • Camerones - Kleine garnalen (spreek uit: Kamerronnes) • Gambones - Grote garnaal (spreek uit: Khambonnes) • Bogavante - Kreeft (spreek uit: Boggabante) • Langostino - Kleine kreeftachtige (spreek uit: Lankhostieno)
De Groenten (spreek uit: Verdoeras). Waarvan de meest voorkomende zijn:
• Patata of Papa - Aardappel • Tomate - Tomaat • Lechuga - Sla (spreek uit: Letjoega) • Espárrago - Asperge • Zanahoria - Wortel • Cebolla - Ui (spreek uit: Sebolja) • Berenjena - Aubergine (spreek uit: Berrengennas) • Calabacín - Courgette (spreek uit: Kallabassien) • Espinaca - Spinazie • Garbanzos - Kikkererwten • Lentijas - Linzen (spreek uit: Lentiegas)
Vaak wil je weten hoe jij je gerecht bereid krijgt oftewel hoe is mijn gerecht klaar gemaakt? Lees hieronder welke meest bekende bereidingswijze die in Spanje gebruikt worden:
• Estofado of Guisado - Gestoofd, waarbij estofado voor vlees, vis of gevogelte geldt een guisado voor groenten en peulvruchten. • Frito - Gefrituurd in olie en niet in vet. Vaak is dit vis of kip die zeer licht gepaneerd zijn dus niet in dik beslag. • Asado - Gegrild aan het spit, bijvoorbeeld Pollo Asado (spreek uit: Pojo asssado, kip gegrild aan het spit. • A la Plancha - Bereid op de hete plaat. • A la Brasa - Bereid op de barbecue of houtskool grill. • Al Horno - Bereid in de oven. • Al Vapor of Vaporado - Gestoomd met water of bouillon. Vaak voor mosselen, schelpjes of visfilet.
In Spanje ligt de gemiddelde kwaliteit van het vlees vele malen hoger dan in Nederland. Dat komt omdat Nederland van origine alleen melkkoeien kent, die aan het eind van hun 'melkloopbaan' geslacht worden, en geen vleeskoeien of rassen, die puur gehouden worden voor hun vlees.
Zowel vlees als vis zijn zeer geliefd bij de mensen uit Sevilla. De kok weet dan ook beide soorten erg goed te bereiden. Het kan zijn dat jij een vleesje of visje naast eigen wens gegaard wil hebben. Hieronder lees je hoe je dit aan kunt geven:
• Crudo - Rauw (spreek uit: Kroedo) • Poco hecho - Rood of rare (spreek uit: Pokko etjo) • Poco hecho pero más - Medium rare • Hecho of En su punto - Medium • Un poco más que hecho - Medium well • Muy hecho - Doorbakken of well done (Spreek uit: Moei etjo)
Wandeltocht of Wandelen• Highlights Wandeltour• Sevilla by Night |
Fietsen of Fietstocht• Highlights Fietstour• Markten Fietstour |
Fiets Huren Huurfiets• Fietsverhuur Sevilla |
Sevilla Transfer• Vliegveld Transfer |
Tapas Picknick Workshop• Tapas Tour Centrum• Tapas Tour Triana• Kookworkshop |
Spaanse Ham Pata Negra Jamón• Spaanse Ham Excursie |
Flamenco Show• Flamenco Show |
Feria de Abril Wandeltocht Wandelen• Feria de Abril Wandeltour |
Boottocht Rondvaart• Boottocht Rondvaart Sevilla |
Sup Suppen Paddle• Suppen Sup Sevilla |
Combi Deals en Acties• Combi Deals• Acties |
Cadeaubon Waardebon• Cadeaubon |
Groepsarrangement• Bedrijfsuitje• Vriendenuitje |