Nederlands Vlaams English (UK)

Eten Restaurants Tapas Uitgaan Sevilla



Algemeen

Sevilla heeft ontzettend veel bars of restaurants om heerlijk tapas te eten en te drinken. Vergeet ook niet de vele overdekte (eet)markten. De keuze is enorm in de stad waar de tapas ooit zijn 'uitgevonden'. In en rond het centrum zijn er maar weinig straatjes zonder bar (cafetaria) of restaurant. Maar waar moet je zijn om de beste tapas te eten of voor de leukste marktjes? Wat zijn de etenstijden in Sevilla? Wij helpen je met onze tips en adviezen graag op weg:


wat doen zien in sevilla tapas eten buurten wijken

Waar moet ik zijn voor het eten in Sevilla?

Een goede en eenvoudige tip is om te kijken waar niet de (Spaanse) toerist maar de Sevillianen zelf naar toe gaan. Zij weten het beste waar je goed kunt eten. Als je het liefst met de locals eet, vermijd dan de toeristische en (veel te) dure restaurants direct rondom de Kathedraal, al is Calle Mateos Gago wel een goede optie. Daar vind je bijvoorbeeld tapas bars en restaurants met een driegangen menu voor rond de € 11 (incl. een drankje en brood) van behoorlijke kwaliteit. Bijzonder is Bodega Las Columnas (ook wel bar Santa Cruz genoemd) die erg populair is onder Sevillianen voor tapas en een drankje. Dus gezellig druk maar loop gewoon naar binnen en bestel authentieke tapas.

• Calle Mateos Gago locatie


💡 Recensies restaurants in Sevilla?

Wil jij weten welke restaurants in Sevilla wij hebben bezocht en wat onze ervaringen zijn? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar () met als onderwerp 'Recensies restaurants Sevilla'. Je ontvangt dan ons overzicht met veel nuttige tips voor het bestellen, eten en drinken.


wat doen zien in sevilla tapas eten etenstijden

Etenstijden in Sevilla

Zorg wel dat je er op tijdstippen bent dat het etenstijd is voor de Sevillianen. Voor de lunch (la comida) is dat tussen 14:00 en 16:30 uur en tussen 21:00 en 00:30 uur voor het diner (la cena). Neem de tijd voor de lunch, want dat is in Sevilla de belangrijkste maaltijd van de dag. Het diner is meestal kleiner en wordt vooral laat gegeten. Restaurants die buiten de genoemde openingstijden maaltijden serveren zijn zogenaamde tourist traps, gericht op de Noord Europese toerist (incl. hogere prijzen en kleinere porties). Vergeet vooral niet buiten de deur te ontbijten (el desayuno) want dat doen Sevillanen massaal. Het eerste ontbijt is vroeg in de ochtend (rond 07:00 uur) en is niet meer dan een 'café solo' of 'café con leche' eventueel met iets heel kleins en zoet. Rond 10:30 uur genieten Sevillanen massaal van een tweede ontbijt; een verse, krokante, getoaste pistolet met Spaanse gedroogde of gekookte ham (tostada con jamon curado of jamon york), kaas en geprakte tomaat, olijfolie (in plaats van boter). Natuurlijk met een glas verse jus d'orange (zumo de naranja). Dit alles kost slechts € 2.50 tot € 4 anders betaal je echt te veel.


💡 Goedkoop ontbijten in Sevilla!

Boek je overnachting in Sevilla zonder ontbijt. Doe dat net zoals de Sevillianen en super voordelig maar bovenal gezellig buiten de deur!


💡 Welke koffie of thee bestel je in Sevilla?

• Café solo = kleine zwarte koffie
• Café con leche = koffie met warme melk
• Café cortado = kleine koffie met melk
• Café manchado = kleine koffie met veel warme melk
• Café descafeinado solo = kleine zwarte cafeïnevrije koffie
• Café descafeinado con leche = cafeïnevrije koffie met veel warme melk

• Té negro = zwarte thee
• Té verde = groene thee
• Té manzanilla = kamille thee
• Té poleo = muntthee (of té menta)


wat doen zien in sevilla eten spaanse tapas

Tips voor een Menukaart in Sevilla

De menukaarten barsten van de lekkerste tapas en onthoud dat een Sevillaan niet iets zal serveren wat niet te eten is. De Andalusische keuken is aards en eenvoudig, niet pittig of vreemd van smaak maar waar pure en eerlijke smaken tot hun recht komen. Gewoon proberen dus!

Een menukaart in Sevilla is meestal opgebouwd uit een gedeelte vlees (carnes), vis (pescados o pez), schaal- en schelpdieren mariscos, salades (ensaladas) en nagerechten (postres). Sommige kaarten kennen ook een gedeelte voorgerechten (entradas o primero platos) en hoofdgerechten (platos principales o segundo plato). Deze termen maken het een stuk makkelijker om een menukaart te bestuderen.

Sevilla kent een aantal authentieke gerechten zoals ensaladilla de gambas o mariscos, garnalen- of zeevruchtensalade zonder sla maar op basis van mayonaise, salmorejo, een koude soep van tomaat en oud brood met als garnering geprakt, gekookt ei en stukjes, goede Iberico ham ook de gefrituurde aubergines met honing (berenjenas con miel) zijn overheerlijk, net als de solomillo (de ternera) con mojo picon (ossehaas of varkenshaas met rode paprikasaus). Probeer eens de vele tapas van vis. Bijvoorbeeld de boquerones fritos (krokant gefrituurde ansjovis) die helemaal met kop en staart worden gegeten, puntillitas (heel kleine inktvisjes gefrituurd), chipiron a la plancha (kraakverse sepia van de bakplaat).

Maar als je in Sevilla bent dan probeer je natuurlijk het wereldberoemde Ibirsche vlees, las carnes Iberica. Dit vlees komt van het Ibirische zwarte varken en kent een enorme malsheid en smaak die het 'gewone' varken (cerdo blanco) niet kent.


💡 Goedkoop uit eten in Sevilla!

In de meer afgelegen zijstraatjes van het toeristische centrum, vind je een menu del dia (dagmenu) voor ongeveer € 8.50. Dit is altijd een voorgerecht (primero plato), hoofdgerecht (segundo plato), een dessert (postre) met brood en een drankje.


💡 Low budget eten en drinken in Sevilla!

Sevilla is niet duur in vergelijking tot Noord Europa. Zelfs in Spanje is het één van de goedkopere steden. Ben je toch op zoek naar low budget locaties? Ga dan eens naar het volgende:

100 Montaditos: Voor de goedkoopste maar heerlijk, belegde broodjes en meer...
Pomodora Pasta Pizza: Niet typisch Seviliaans maar de goedkoopste pizza en pasta in Sevilla.
La Sureña: Voor heerlijke gerechten om te delen en emmers met gekoeld bier.


wat doen zien in sevilla spaans menukaart tapas eten

Hoe eet je tapas in Sevilla?

Tapas bestel je niet voor jezelf maar juist om te delen. Ook niet direct je bord volscheppen met de verschillende tapas maar rustig een voor een van elke tapa genieten. Het bordje dient alleen om de tapa er even op te leggen als deze te warm is of om niet te morsen op je kleren. Op de la carta (de kaart) staat meestal achter een gerecht tapa (klein gerecht), media (de helft van een gerecht) en racion of plato (heel gerecht). Bestel altijd een tapa of van hetzelfde meerdere tapas! De kleine prijs maakt het leuk en lekker om meerdere tapas te bestellen. Het is dan niet zo erg om te laten staan als je het niet zo lekker vindt. Toch lekker? Dan bestel je gewoon nog een keer. ¡Buen aproveche! Oftwel eet smakelijk!

💡 Meer weten over tapas?

Wil je niet alleen de lekkerste en authentiekste tapas proeven maar ook de verhalen en achtergronden weten? Kijk dan eens naar onze tapas tours.
Je gaat met een Nederlandse gids langs verschillende restaurantjes om heerlijke tapas te proeven!


wat doen zien in sevilla eten drinken tinto de verano

Tips Drankenkaart in Sevilla

Sevillanen drinken vaak bier (una cerveza) van het merk Cruzcampo (onderdeel van Heineken en geserveerd op een temperatuur van -2 graden), maar ook tinto de verano is erg populair. Een aanrader! Letterlijk vertaald is het rode zomerwijn. Het is rode wijn aangelengd met bruiswater of de wat zoetere variant met lemon of sinas. Een heerlijk zomers drankje dat wegdrinkt als limonade, dus het kan snel een hele gezellige middag worden.

Sangría zie je een Sevilliaan niet drinken en is echt een toeristen drankje waar je bijna altijd te veel voor betaalt. Bestel net zoals de locals dan een tino de verano.

Tijdens de feria-de-abril drinkt de Sevillaan rebujito, een typisch drankje uit Andalusië. Het is sherry (Fino of Manzanilla) gemixt met frisdrank, zoals bruiswater of sprite en heel veel ijs. Soms worden er enkele blaadjes munt toegevoegd. Kijk niet vreemd op als de Sevillanen al om 10:30 uur een biertje, wijn of andere alcoholische versnapering nemen. In tegenstelling tot Noord Europa drinkt men hier matig en verdeeld over de hele dag. ¡Salud oftewel proost!


wat doen zien in sevilla eten merienda taart gebak

Merienda (taartjestijd)

Om de lange tijd tussen de lunch en het late diner te overbruggen is er de koffietijd: la merienda. Letterlijk betekent dit een kleine snack of hapje. Zo rond 17:00 uur zitten de barretjes en terrasjes weer goed vol, dit keer om koffie of thee met iets zoets te eten. Dit wordt niet alleen gedaan door vrouwen maar door iedereen. Ga bijvoorbeeld naar het voor Sevillanen beroemde La Campana aan Calle Sierpes 1 (Plaza la Campana) voor lekkere en typische zoetigheden. La Campana is altijd goed maar het is ook een plaats om 'te zien en gezien te worden'. Daar betaal je dan ook goed voor. Dus vergeet zeker niet de kleine patisserieën (pastelerias of reposterias) in de gezellige, afgelegen steegjes. Minder commercieel, minder groot, minder duur maar wel de volledig authentieke smaken. Bijvoorbeeld:

Confitería Ochoa: Calle Sierpes 45, 41004 Sevilla.
Confitería Los Angeles: Calle San Pablo 1, 41001 Sevilla.
Tartas Ambrosius: Carlos Cañal 10, 41001 Sevilla.
Manu Jara: Calle Pureza 5, 41010 Sevilla (Volgens ons de allerbeste van Sevilla!).


💡 Taartjes als tapas?

De authentieke pastelerias hebben vaak van veel taartjes ook een kleinere variant zodat je er meer kunt proberen of schroom niet en eet de taartjes als tapas. Het is helemaal niet vreemd of raar om een taartje met vier personen te delen. Vaak krijg je al automatisch vier vorkjes.


wat doen zien in sevilla eten churros con chocolate

Churros con chocolate in Sevilla

Typische Sevillaanse maar ook wel Spaanse gewoonte en het hele jaar verkrijgbaar: churros con chocolate (soort beignet met warme chocolademelk). De churros, hoog in calorieën maar geen slechte vetten of transvetten, geen suiker, geen cholesterol, geen kunstmatige toevoegingen. Heel belangrijk is dat churros vers gemaakt wordt. Dit geldt veelal niet voor de churros die je in Nederland of België koopt. Die komen vaak uit de vriezer, zijn (ge)zoet en in verzadigd frituurvet gebakken en niet in olijfolie. Voor de warme chocolate geldt helaas iets anders. Cacao (dit is niet erg), roomboter, volle room, kardemom, zout en goed suiker. Een bijzonder romige warme chocoladrank met veel calorieën. Zelfs in de snikhete zomer wordt dit gerecht door de Sevillanen genoten tijdens het ontbijt, merienda of na het uitgaan. Hoe lekker? Heel lekker!

💡 Wat is échte churros?

Churros wordt ter plekke vers gebakken, in verse olie en van vers beslag. Bovendien zijn authentieke churros rond en absoluut zonder ribbels of strepen. De smaak is hartig, licht zoutig en zeker niet zoet. Gefabriceerde churros is ingevroren, heeft ribbels en bevat veel ongezonde vetten en suikers.


wat doen zien in sevilla eten winkelen shoppen

Shoppen en winkelen in Sevilla

Natuurlijk ga je shoppen en winkelen in Sevilla! De twee grootste winkelstraten zijn calle tetuán en calle sierpes. In de eerste straat bevinden zich de grote en bekende winkelketens zoals H&M, Zara en Mango. Beide straten straten leiden naar plaza del duque waar bijna altijd een commercieel marktje (tassen, lederwaren, sierraden, etc.) te vinden is maar ook het grote warenhuis, el corte inglés, de Spaanse Bijenkorf. Slenter ook door de naastgelegen straatjes voor de leukste en kleine winkels. Vrees de hitte niet want in de zinderende zomer worden de straten voorzien van doeken om de zonnestralen buiten te houden en draaien de airco's van de winkels (met de deuren open) volop.

• Calle Tetuán website locatie
• Calle Sierpes website locatie


wat doen zien in sevilla eten pleinen alameda

Bijzondere pleinen in Sevilla

Sevilla is de stad van de mooie pleinen (plazas). Pleinen in alle soorten en maten, van oude tot hedendaagse pleinen. Niet zonder functie want door het klimaat hadden of hebben de pleinen een sociale functie. Sevillianen ontmoeten elkaar op de pleinen en waar vroeger de wereld nog niet voorzien was van de media van vandaag, hadden pleinen de functie om nieuws of weetjes te verspreiden. Veel pleinen genieten nog steeds de functie van ontmoetingsplaats. Maar zoals veel in de wereld veranderd geldt dit niet alleen voor de omwonenden maar heeft een plein een eigen karakter gekregen die mensen van ver aantrekt om een hapje, een drankje of beiden te doen. Hieronder de meest, bijzondere pleinen in Sevilla:

Alameda de Hércules: Een gezellig, enigszins kunstzinnig maar vooral kosmopolitische plein is Alameda de Hércules. Een prachtig, lang plein van ongeveer 400 meter aangelegd in 1574. Niet alleen het grootste, openbare plein van Sevilla maar zelfs in Europa. Overal staan bankjes, bomen, fonteintjes, speelplaatsjes voor kinderen en veel goede restaurants of bars met mooie terrasjes om de lekkerste tapas van Sevilla te eten. Het plein ademt een rustige, open en Boheemse sfeer vanaf het ontbijt tot in de vroege uurtjes of zelfs tot het volgende ontbijt. Doe mee en begin lekker op een terras met een drankje of twee. Geniet en ontspan ondertussen kijkend naar de andere, wandelende mensen en terrassen. Bestel dan wat overheerlijke tapas om deze in de heerlijke zon langzaam op te eten. De tijd vliegt zo aan je voorbij...
website locatie

Plaza del Salvador: Rond 14.00 uur moet je zeker een keer op Plaza del Salvador gaan kijken. Behalve de schitterende iglesia de salvador is het een druk bezocht plein. Met maar een beetje zon en zeker in het weekend staat dat hele plein vol mensen (Sevillanen), lekker te kletsen (luid) met een biertje in de hand en een schaaltje olijven. Wat een sfeer daar! Ga er gewoon tussenstaan en neem de omgeving plus de vele mensen in je op. En als je echte honger begint te krijgen bestel je heerlijk tapas of carne de la piedra (Malse rundersteak op gloeiend hete steen)...
website locatie

Plaza de Alfafa: Om de hoek van Plaza de Salvador is het volgende leuke plein: Plaza Alfalfa. Een kleiner maar bijzonder plein waar je heerlijk kunt eten. Op zondag is het plein vol met kinderen en families van omliggende woningen. Als je een tafeltje kunt bemachtigen, ga dan zitten, midden tussen de locals en geniet hoe de kinderen voetballen of spelen terwijl de ouderen ook op het plein staan. De gezellige Sevilliaanse drukte; een echte beleving!
website locatie

Plaza de la Encarnación: Groot plein aan de voet van de Metropol Parasol en de Mercado de la Encarnación. Eigenlijk is dit een plein, op de eerste verdieping, met daarom heen weer een plein op de begane grond waar ook de markt is gevestigd. Dit bovenste plein wordt veel gebruikt voor festivals of optredens terwijl het onderste plein voorzien is van veel bars en restaurants.
website locatie


wat doen zien in sevilla eten markten mercados

Gezellige markten in Sevilla

Op zoek naar typische en gezellige markten in Sevilla? Lees dan snel verder. Een mercadillo is een markt in de openlucht (zonder verse etenswaren) en een mercado is overdekt om de zon en warmte weg te houden van de verse groenten, vis, vlees en andere verse waren. De mercados zijn voor Sevillaanse begrippen niet bijzonder goedkoop maar veel locals doen hier toch boodschappen omdat je dichtbij de meest (verse) producten kunt krijgen. Dus een unieke gelegenheid om het locale Sevilliaanse leven te leren kennen. Hieronder de meest, bijzondere mercados in Sevilla:

Mercado Lonja del Barranco: Een prestigieus object maar deze mag je niet missen! In feite niet een Mercado maar een eet- en voedselmarkt of foodmarket. Deze voedselmarkt heeft in november 2014 haar deuren geopend in het voormalig busstation. Producten kan je er niet echt kopen want je komt hier om te proeven van 20 verschillende specialiteiten, variërend van dagverse vis, schaal- en schelpdieren tot authentieke kroketten, cocktails, het beste vlees en zelfs de Japanse keuken.
website locatie

Mercado del Arenal: De centrale markt van een van de oudste wijken in Sevilla. Een wijk wat is altijd verbonden geweest met de haven van de stad en een hoofdrol had in het tijdperk van de handel met India. Net zoals de andere mercados een markt met een eigen karakter met wijnproeverijen en de enige markt met veganistische producten.
website locatie

Mercado de la Encarnación: Markt feitelijk aan de basis van de Metropol Parasol op de Plaza de la Encarnación. Een van de modernste markten van Sevilla. Veel vers fruit, verse vis, schaal- en schelpdieren, Iberisch vlees en evenzo in het seizoen een groot aanbod aan divers klein en groot wild. Achter in de markt is een locale gelegenheid om te eten evenals rondom de Metropol Parasol.
website locatie

Mercado de Triana: Dè markt van Triana. Te vinden aan het einde van Puente Triana (of Puente de Isabel II) als toegang naar deze iconische buurt. Naast het vaste aanbod van fruit, vlees, vis, schaal- en schelpdieren veel gelegenheden om de locale lekkernijen te proberen. De markt is zelfs voorzien van een van de betere sushi restaurants in Sevilla.
website locatie

Mercado de Feria: Typische markt die de geschiedenis van Sevilla weergeeft. Compleet en gevarieerd aanbod van producten wat het gevolg is van het naast elkaar bestaan van verschillende volkeren. Naast de kerk van Omium Santorum een van de oudste markten in de stad met karakter en een goede sfeer. Tussen de kerk en de markt is gelegenheid om heerlijk te eten tussen de lokale bevolking.
website locatie


💡 Markten Fietstour!

Wil jij de typische en authentieke markten van Sevilla bezoeken? Horen wat de geschiedenis, verhalen en functies zijn van deze markten? Lekker onder het genot van een drankje, wat lekkers en met een Nederlandse gids? Boek dan onze unieke Markten Fietstour!


Meer over Sevilla



 
 
facebook instagram youtube whatsapp